Koja je uopće uloga zupčastog remena u motoru?

Njegova primarna uloga je da u precizno podešenoj fazi pokreće jednu ili više bregastih osovina, pogonjenih radilicom motora. U modernim motorima je preuzeo i sekundarnu ulogu asinhronog pokretanja pumpe vode.

Kada govorimo o zupčastom remenu, tema je naravno kompletan razvod zupčastog remena, uključujući sve njegove pojedinačne elemente. Sve se one s vremenom troše i ako samo jedna od njih zakaže, cijeli sustav zakazuje. U pravilu, to dovodi do katastrofalne štete na motoru i vrlo skupih popravaka.

Proizvođači automobila propisuju točno određen interval izmjene zupčastog remena i svih njegovih pojedinačnih komponenti, najčešće svakih 60-90.000 km ili svakih 5 godina, što prije dođe. Pošto nema smisla mijenjati samo jednu ili nekoliko vidljivo istrošenih komponenti, sve su popularniji setovi zupčastog remena u jednoj kutiji, sa svim komponentama koje treba zamijeniti, uključujući i razne vijke, matice i podloške koje nije moguće pojedinačno kupiti, a stare se ne bi smjelo ponovo upotrijebiti. 

Požurite napraviti veliki servis na motoru prije nego što hladnoća i led ne „pomognu“ istrošenom natezaču zupčastog remena da zakaže i zablokira u odlučujućem trenutku! 

Pošto se na velikom servisu najčešće mijenja i pumpa vode, dobar dio rashladne tekućine iscuri i preporučljivo ju je u potpunosti ispustiti i natočiti novu. Uz set zupčastog remena, ne zaboravite potražiti odgovarajući u našoj rubrici s popisom svih raspoloživih antifriza. 

Prilikom zamjene dijelova u razvodu zupčastog remena, redovno se koristi i:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

[]
1 Step 1

Pošalji upit

Ime i prezime
Telefon
Broj šasije
Komentar
0 / 200


Previous
Next
FormCraft - WordPress form builder
""
1
Sve za servis

Pripremate se za servis vašeg ljubimca? Želite ponudu sa svim potrebnim dijelovima za servis? Ispunite niže navedeni upitnik i poslat ćemo Vam našu najbolju ponudu.

Ispunite podatke:


Model vozila
Snaga motora (KW)

Broj prijeđenih km
Radni obujam motora

Broj šasije (opcija za ispuniti)

Telefon

Navedite nam problem na vašem vozilu, ili razlog slanja online obrasca.

Kratka napomena ...
0 /


Previous
Next
FormCraft - WordPress form builder
[]
1 Step 1

Upit o proizvodu

Naziv proizvoda
Šifra artikla
Broj šasije
Ime i prezime
Telefon
Komentar
0 / 200


Previous
Next
FormCraft - WordPress form builder